Eskarien Eräpäivä

img_7553.jpg

 

Sinetän esikoululaiset viettivät keskiviikkona 29.4.2009 eräpäivää Lehtojärvellä Suomen Metsästäjäliiton Lapin piirin ja Karhukivalon Erä ry:n järjestämänä. Päivä kului leppoisassa säässä rastirataa ryhmissä kiertäen ja luontoaiheisia tehtäviä tehden. Rastien aiheina oli eläinten ja niiden jälkien sekä jätösten tunnistamista, koirarotuihin ja niiden metsästyskäyttöön perehtymistä sekä maastoon piilotettujen täytettyjen eläinten ja eläinten kuvien havaitsemista ja tunnistamista. Lapset olivat erittäin innostuneita eräpäivästä ja rastitehtävät olivat heidän mielestään ”helppoja”.

img_7544.jpg

 

Maastoon piilotetut eläimet löytyivät, kunhan maltettiin rauhoittua tutkimaan ja havainnoimaan keväistä luontoa.

img_7541.jpg

 

Tuntui, että mukana olleille esikoululaisten opettajille eläinkuvien löytyminen ja hahmottaminen tuotti vaikeuksia enemmän kuin lapsille. Esikoululaisten innokkaalla opastuksella kaikki kuvat kuitenkin löytyivät.

 

img_7529.jpg

 

Koirarotuihin päästiin tutustumaan jo ennen rastirataa kun Karhukivalon Erän kodalla oli metsästyskoiria kolmesta eri rodusta lapsien rapsuteltavana. Koirat olivat vielä illallakin raukean tyytyväisiä aamupäivän kestäneestä rapsutuksesta. Koirarastilla löytyikin monelle kotoa tai tuttavien koiria esimerkiksi ja tunnistettavaksi maastokorteista. Myös useat eri koiraroduilla tapahtuvat metsästystavat olivat entuudestaan tuttuja monille lapsista. Myös eri eläimet ja niiden jäljet ja jätökset tulivat tutuksi niitä tuntemattomille, eskarikavereiden tai rastin vetäjien opastuksella. Hienosti osattiin yhdistää viivalla kettu ja sen jäljet sekä metsähiiri ja hiiren tekemä jälki maastossa. Myös oravan jyrsimä käpy ja metson hangelle tiputtelemat pötkylät löysivät toisensa lasten piirrellessä niitä yhdistäviä viivoja tehtäväpaperille. Kun ryhmät olivat rastiradan suorittaneet, palattiin kodalle makkaran paistoon ja kertoilemaan mielipiteitä päivän tapahtumista. Kuin yhdestä suusta olikin esikoululaisten mielipide, että "paras päivä ikinä". Tästähän se tapahtuman järjestäneiden mieli nousi ja vielä kun rasteja kierrettäessä eräskin tyttö tuumasi ryhmää vetäneelle erämiehelle, että ”sie oot kyllä tosi kiva”. Tällainen palaute se saa järjestäjät jatkossakin järjestämään iloisin mielin vastaavia päiviä niin esikoululaisille kuin jo koulunsa aloittaneille.

img_7556.jpg